آرشیو دسته بندی: تجارب و درس آموخته ها

۲۰-انواع لوازم یدکی (spare parts)

انواع لوازم یدکی (spare parts) لوازم یدکی مورد نیاز کالاهای تخصصی در پروژه‌ها، اصولا در سه دسته قابل تقسیم می‌باشند: ۱) لوازم یدکی اصلی Capital spare parts: لوازم یدکی اصلی، بخش اصلی تجهیز به حساب می‌آید. به عنوان مثال در خصوص کمپرسورها، روتور تحت عنوان لوازم یدکی اصلی از سوی کارفرما درخواست می‌گردد. ۲) لوازم…

۱۹- کالاهای عمومی (BULK)در پروژه‌های طرح و ساخت

کالاهای عمومی (BULK) در پروژه‌های طرح و ساخت در پروژه‌هایی که به روش EPC (مهندسی، تامین کالا و ساخت) اجرا می‌گردند و قیمت‌گذاری آنها به صورت یک قلم است، پیمانکار هزینه تمامی کالاها و تجهیزات مورد نیاز پروژه از جمله کالاهای اختصاصی (Tag Items) و کالاهای عمومی (Bulk) را در مبلغ پیشنهادی خود لحاظ می‌نماید؛…

۱۸- پیش‌بینی قاعده فورس ماژور/ بروز حوادث قهری در قراردادها

گروه حقوقی دادپی؛ همواره در نوشتارهای حقوقی به این موضوع اشاره شده است که قانون مدنی ایران ماده مشخص و صریحی در تشریح شرایط حادثه قهری و وقوع آن در جریان ایفای تعهدات و بیان احکام آن ندارد. با این حال در مواد مختلفی از قانون مدنی همچون مواد ۲۲۷، ۲۲۹، ۳۸۷ و ۱۲۱۲، این…

۱۷- شرحی بر تعریف و ویژگی‌های سهام ممتاز

قاعده عمومی در مورد سهام این است که همه از نظر قیمت مساوی هستند. در لایحه اصلاح قانون تجارت (ل. ا. ق. ت)، قانونگذار تعریف دقیقی از سهام ممتاز ارائه نکرده است، تنها اشاره قانونگذار به این نوع سهام در تبصره ۲ ماده ۲۴ ل. ا. ق. ت می‌باشد که مقرر می‌دارد: «در صورتی‌که برای…

۱۶- تردید در امکان اتکا به وجه التزام در مبایعه‌نامه

معمول شده است که در هنگام تنظیم و تدوین مبایعه‌نامه‌ها، وجه التزامی به عنوان ضمانت‌اجرای عدم انجام تعهد و برای حفظ حقوق فروشنده تعیین می‌شود که معمولاً به صورت پرداخت خسارت روزانه است. این تصور نیز به وجود آمده است که هرچه مبلغ این وجه التزام بیشتر باشد، اجرای تعهد خریدار را بیشتر تضمین می‌کند….

۱۵- فرایند یک‌باره انتخاب و پذیرش داوران و اعتبار شرط داوری در بروز اختلافات جدید

«در صورت بروز اختلاف داوری به هیئت داوری که بعداً یکی از سوی طرف اول قرارداد و دیگری از سوی طرف دوم قرارداد و سومی به‌صورت مرضی‌الطرفین تعیین می‌شوند ارجاع خواهد شد.» عبارت کلی بالا یا مشابه آن را در بسیاری از قراردادهایی که به شیوۀ معمول و بدون کارشناس حقوقی تدوین و منعقد می‌شوند،…

۱۴- موافقتنامه، پیوست‌ها، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان‌های مهندسی، تأمین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب  (EPC) به صورت توأم:  شرط پرداخت صورت وضعیت قطعی – پرداخت حقوق و عوارض دولتی

وفق ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی، «در مواردی که انجام کار به‌طور مقاطعه به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار می‌شود، کارفرما باید در قراردادی که منعقد می‌کند مقاطعه کار را متعهد نماید که کارکنان خود و همچنین کارکنان مقاطعه‌کاران فرعی را نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه نماید و کل حق بیمه را به ترتیب مقرر…

۱۳- موافقتنامه، پیوست‌ها، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان‌های مهندسی، تأمین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توأم (EPC) : واگذاری پیمان به عنوان یکی از موارد فسخ پیمان/برکناری پیمانکار توسط کارفرما

وفق نشریه ۵۴۹۰، موارد برکناری پیمانکار (موارد فسخ پیمان توسط کارفرما) در ۵ بند برشمرده شده است. یکی از این موارد «واگذاری پیمان از سوی پیمانکار به اشخاص ثالث» است. این بند از این نظر مورد ایراد است که آنچه در این بند تحت عنوان واگذاری پیمان آورده شده، واگذاری «کامل» پیمان به اشخاص ثالث…

۱۲- موافقتنامه، پیوست‌ها، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان‌های مهندسی، تأمین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توأم (EPC): مبالغ و خدمات مشروط Provisional Sum))

در مقایسه دو سند انتشار یافته در خصوص قراردادهای EPC، در این نوشتار شباهت‌ها و تفاوت‌های  این دو سند در تعریف مبالغ مشروط و ارتباط و تاثیر آن بر مبلغ و مدت پیمان به اختصار بررسی می‌شود: تعاریف در سند معروف به نشریه ۵۴۹۰ در ماده ۱، بند ۱۹ مبلغ مشروط چنین تعریف شده است…

۱۱- موافقتنامه، پیوست‌ها، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان‌های مهندسی، تأمین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توأم (EPC) : کلیات

موافقتنامه، پیوست‌ها، شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان‌های مهندسی، تأمین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توأم (EPC) برای کارهای صنعتی (موضوع نشریه ۵۴۹۰) در سال ۱۳۸۱ توسط سازمان برنامه و بودجه با عنوان ضوابط اجرای روش طرح و ساخت در پروژه‌های صنعتی تدوین و ابلاغ شد. سند مذکور تا سال ۱۳۹۸ تنها…